Як в період загальної паніки вберегтися від стресу

 Якщо занепокоєння перетворилося в страх, почуття безпорадності або паніку, варто взяти до уваги і використовувати деякі способи позбавлення від емоційної напруги і нав'язливих тривожних думок:
Визнайте свою тривогу і не намагайтеся її заперечувати
Чим більше ви докладаєте зусиль, щоб про щось не думати, тим більше ви про це думаєте. Спроба заперечувати будь-які тривожні почуття не допоможе впоратися зі стресом. Тривога допомагає нам підготуватися і бути в безпеці. Це нормально, відчувати почуття неспокою;
Не зациклюйтеся на негативній інформації
Тривога може змушувати нас зосереджуватися тільки на гірших сценаріях. Важливо брати до уваги і позитивні факти, наприклад, що згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я поточний коефіцієнт одужання для COVID-19 набагато перевищує його рівень смертності. Не варто зациклюватися на переоцінці загрози і недооцінки стійкості людини. Але не варто забувати і про методи елементарної безпеки;
Обмежте час, що проводиться в соціальних мережах
Існує різниця між отриманням інформації та одержимістю новинами. Використання соціальних мереж в якості джерела інформації про COVID-19 тільки посилить тривогу, крім того, варто пам'ятати про ризик дезінформації, яка має намір або є мимовільною.
Мова йде не про повне відключення джерел інформації, а про дозоване використання, яке дозволить бути в курсі обстановки і останніх рекомендацій, але не впадати в паніку;
Залишайтеся активним
Виконання фізичних вправ, заняття аеробікою, йогою або танцями вимагають концентрації, яка допоможе розуму відволіктися від стресових подій, нав'язливих думок, а також допоможуть в боротьбі з деякими фізіологічними симптомами тривоги: пітливістю, нудотою, напругою тіла. Дієвими є і техніки розслаблення м'язів.
Постарайтеся збалансувати харчування і лягати спати вчасно
Здорове харчування важливо завжди, але особливо зараз, коли перебуваючи в стані неспокою і напруги велика спокуса пуститися у всі тяжкі, включаючи споживання алкоголю. Соціальні мережі рясніють алкогольними жартами, але важливо розуміти, що насправді алкоголь є депресантом. Можна відчути зниження занепокоєння в даний момент, але з часом для отримання того ж ефекту знадобиться все більшу і більшу кількість алкоголю, що може привести к залежності.
Занепокоєння може сприяти порушенню сну, але все ж таки постарайтеся висипатися, мінімум семигодинний нічний сон збільшить вашу здатність справлятися зі стресом протягом дня.
Підтримуйте зв'язок з родиною і друзями
Навіть в період карантину немає необхідності в повній самоізоляції, оскільки це тільки додасть занепокоєння. Варто мінімізувати фізичні контакти, але спілкування з близькими, друзями і знайомими по телефону або за допомогою інтернету допоможе мінімізувати відчуття ізольованості, дасть можливість підтримати або отримати підтримку від близької людини, замість того, щоб обговорювати коронавірус з незнайомцями в соц.мережах.
І якщо ви помітили, що якийсь чоловік посилює ваше занепокоєння, ви напевне відчуєте себе краще, зробивши перерву в спілкуванні. Якщо це близька і улюблена вами людина, попросіть не посилювати свою і вашу тривожність обговоренням певних тем. У період тотальної паніки варто захищати себе, дистанціюючись від будь-кого, хто збільшує ваш стрес.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу