Що таке емпатія і як її розвинути

Емпатія – це здатність людини розуміти емоції та почуття інших людей. Вона належить до числа базових елементів емоційного інтелекту і грає ключову роль у формуванні стосунків. Для когось емпатія – це природна риса їхнього характеру, для інших – навпаки нетипова. В даному матеріалі ми розглянемо, що таке емпатія, чому вона важлива та як розвивати емпатію.

Емпатія: що це

Якщо розбирати, що таке емпатія простими словами – то це вміння ставити себе на місце іншої людини та відчути на собі її переживання. На практиці це означає, що якщо ви бачите людину, яка, наприклад, втратила родича, друга чи партнера, ви можете миттєво уявити, які саме емоції вона наразі відчуває та в якому стані знаходиться.

Попри те, що умоглядно ця навичка може бути простою, далеко не завжди ми можемо перенести чужий досвід на себе. Інколи ми не розуміємо власні переживання та почуття, тому умовно «проникнути» в чужу голову може бути складно. Це обумовлено не тільки відсутністю в нас відповідного досвіду, але й концентруванням здебільшого на власних переживаннях.

Емпатія – це не універсальна навичка, яку ми автоматично «активуємо» в кожній ситуації. Деякі людини можуть загалом бути більш емпатичними та співчутливими, а деякі відчувають її виключно до певної категорії: знайомих, близьких чи друзів.

Чому важливо розвивати емпатію

Емпатія – це вміння, яке буде корисним в будь-якій сфері життя: від побудови особистих відносин до кар’єри. Вона допомагає нам співпрацювати з іншими, корегувати власну поведінку в залежності від контексту та будувати здорові стосунки. Але психологи зазначають, що люди здатні проявляти більше емпатії до подібних ним, ніж до тих, хто належить до іншої нації чи культурної традиції.

Емпатія формується у дитинстві та розвивається впродовж усього життя. Дослідження доводять, що батьки, які розвивають в дітях емпатію, виховують не тільки більш чуйних людей, але й здатних до більш ефективної комунікації.

Попри те, що емпатія допомагає краще розуміти інших, на думку науковців, вона, скоріш за все, сформувалася з егоїстичних міркувань. А саме як навичка, яка дозволяє нам вчасно виявляти потенційну небезпеку. В цьому контексті мова йде про емпатію як вміння розпізнавати сигнали інших та правильно їх інтерпретувати. Наприклад, якщо ми бачимо людину, поведінка якої нам здається підозрілою, ми зможемо вчасно вжити відповідних заходів задля власної безпеки.

Ознаки емпатії

Якщо багатьом здається абсолютно дивною поведінкою не відреагувати на страждання інших, то деякі люди відреагують саме таким чином, не відчуваючи при цьому жодних докорів сумління. Нище приведені ознаки емпатії, які дозволять перевірити власну емпатичність:

  • вміння чітко розуміти почуття іншої людини;
  • врахування почуттів інших при прийнятті рішення;
  • здатність тримати увагу на тому, що саме говорить людина під час розмови;
  • сильна емоційна реакція на трагедії інших;
  • внутрішній імпульс допомогти тим, хто страждає;
  • періодичне виникнення втоми та пригнічення після тривалої та емоційної соціальної взаємодії;
  • складнощі у формуванні власних кордонів.

Якщо інші часто звертаються до вас за порадою, це також може бути одним з проявів розвинутої емпатії.

Види емпатії

Фахівці виділяють 3 види емпатії:

  1. Афективна емпатія. В її основі лежить здатність розпізнавати та розуміти емоції людини та реагувати на них відповідним чином. Через даний різновид емпатії в нас можуть виникати бажання турбуватися, проявляти співчуття чи підлаштовувати власну поведінку під контекст, в якому ми опинилися.
  2. Соматична емпатія. Передбачає певну фізичну реакцію на те, що сталося з іншою людиною. Наприклад, якщо інша людина плаче, ви можете відстежити й у себе бажання розплакатися.
  3. Когнітивна емпатія. Цей вид емпатії базується на здатності розуміти психічний став людини, які саме думки в неї з’являються з урахуванням її поточного стану.

Специфіка емпатії

Попри те, що емпатія як навичкадозволяє покращити власний рівень взаємодії з оточуючими, вона також призводить до перевтоми чи навіть вигорання, обумовленого надмірним піклуванням про інших.

Втома від прояву емпатії може проявлятися як на емоційному чи когнітивному рівні, так й на фізичному. Особливо у разі тривалого спілкування з людиною, яка переживає травматичний досвід. Вона також може проявлятися у відчутті браку енергії чи навіть трансформуватися в апатію.

Як зауважують психологи, відчувати втому від власної емпатії – цілком нормально. Медичні працівники, опікуні чи інші люди, які через певні обставини повинні тривалий час проявляти почуття емпатії, з часом можуть втомитися від співчуття. Тому вкрай важливо не перегоріти та не довести підтримку до крайньої точки, коли відповідна підтримка вже буде потрібна вам.

Що робити, якщо відчуття втоми від прояву власної емпатії здається егоїстичним? Фахівці рядять подивитися на це під іншим кутом. Наприклад, якщо вам необхідно тривалий час підтримувати важкохворого родича, проходити з ним реабілітацію чи складне лікування, ваше завдання – стати на певний час опорою для цієї людини. Надмірна емпатія та емоційність призведе до того, що ви не зможете виконувати цю функцію через перенавантаження. Як наслідок, ваша близька людина не отримає необхідного рівня підтримки з вашого боку. Тому дозована емпатія – це піклування не тільки про себе, але й про інших.

Емпатія у стосунках

Якщо наша професія не пов’язана з необхідністю піклуватися про інших, то частіше за все ми проявляємо емпатію в особистих стосунках. Вміння висловити підтримку другу, родичу чи партнеру, зрозуміти його стан та підкорегувати власну поведінку відповідно до неї – основа побудови міцних та здорових відносин.

Емпатія – це доступний кожному інструмент для зміцнення зв’язку. Здатність бачити ситуацію так, як її бачить інша людина, та пропускати її стан через себе дозволить стати ближче один до одного.

Численні дослідження встановили, що наявність емпатії між братами та сестрами зменшує імовірність конфліктів. В подружніх відносинах вона збільшує здатність прощати один одного.

Як емпатія приносить користь романтичним стосункам

Окремий аспект – це прояв емпатії у парах. У здорових стосунках ми цілком закономірно очікуємо, що наші партнери будуть підтримувати нас, коли ми переживаємо складні часи чи постаємо перед особистими труднощами. Партнери, які проявляють емпатію один до одного при складних життєвих обставинах, відчувають від стосунків більше задоволення.

Але до неочікуваних висновків прийшли психологи під час останніх досліджень. Виявилося, що ефект емпатії до позитивних емоцій партнера у п’ять разів сильніший у порівнянні до негативних емоцій. Ми природно очікуємо розуміння від наших партнерів у часи, коли ми потребуємо співпереживання, але декого спільне занепокоєння може змушувати почувати себе слабким або пригніченим.

Важливо бути поруч з партнером, коли він відчуває тривогу, злість або сум, але не менш важливо розділяти і його позитивні емоції. Висловлюючи захоплення з приводу його успіхів чи досягнень, чи сміючись над кумедною історією, ми не тільки проявляємо підтримку, але й вибудовуємо міцніші стосунки. І емпатія – це важлива «цеглинка» в цьому процесі.

Як розвинути емпатію

На щастя, емпатія – це навичка, яку можна опанувати. Експерти пропонують декілька базових порад стосовно того, як розвинути емпатію:

  1. Звертайте увагу на мову тіла та інші прояви невербальної комунікації.
  2. Працюйте над тим, щоб слухати людей, не перебиваючи.
  3. Відмовтеся від критики.
  4. Намагайтеся зрозуміти співрозмовника навіть у тому разі, якщо ви з ним не згодні.
  5. Спробуйте ставите себе на місце інших.
  6. Робіть акцент на тих аспектах, в яких ви схожі з іншими, а не на відмінностях.

Якщо спиратися на дослідження, то емпатія може бути вродженою, але її також можна сформувати впродовж життя. Декілька порад, як саме це можна зробити.

Вихід за межі власної зони комфорту

Кидайте собі виклик та намагайтеся отримати новий та складний досвід. На перший погляд здається, що такий підхід не має ніякого відношення до розвитку емпатії. Але вихід із зони комфорту дозволить отримати нові враження та розширить спектр прояву емпатії. Простіше кажучи, ви зможете чіткіше розуміти, що саме відчуває людина, коли опиняється в такій ситуації.

Подорожуйте

За можливістю відкривайте для себе нові культури та традиції. Це також дає можливість дивитися на інших під новим кутом, впроваджуючи у власне життя цікаві ідеї та рішення та позбавляючись зайвого. Це вже є частиною саморозвитку як глобального процесу трансформації особистості.

Читайте романи

Зверніть увагу не тільки на професійну літературу або нон-фікшн, але й на художню. Це один з найдоступніших інструментів для формування нового досвіду через дослідження емоцій, мотивів персонажів.

Запитуйте

Під час соціальної взаємодії, якщо це дозволяє ступінь близькості відносин, питайте у людини, з якими проблемами вона стикається та що саме відчуває. Почуте спробуйте перекласти на власне життя.

Перегляньте власні упередження

Подобається нам це чи ні, але в кожного з нас є певні упередження, від яких залежить наша здатність до емпатії. Частіше за все вони базуються на таких аспектах як стать, раса, професія чи вік. Під час спілкування намагайтеся позбутися упередженого ставлення та бути більш відкритою людиною.

Вчиться ставити питання

Під час кожної розмови намагайтеся чути, що саме каже співрозмовник, та ставте вдумливі питання, які ґрунтуються на предметі бесіди. Так ви не тільки демонструєте свою зацікавленість у бесіді, але й робити її цікавішою.

Емпатія – це головний компонент вдалої соціальної взаємодії. Вона виходить далеко за рамки простої симпатії та базується на вмінні ставити себе на місце інших. Досліджуючи питання того, що таке емпатія та розвиваючи її, ми відкриваємо нові грані власної особистості, стаючи цікавішими та кориснішими співрозмовниками.

Джерела: www.psychologytoday.com, www.verywellmind.com, www.skillsyouneed.com

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу