Чому ми бачимо світ по-різному?


Люди завжди сприймають світ навколо себе через призму власного досвіду, контексту та емоційного стану. Тому ми відчуваємо та реагуємо на ті самі об'єкти чи події зовсім по-різному. Цей феномен пов'язаний із психологічним явищем, відомим як проєкція.


Проєкція — це психологічний механізм перенесення своїх почуттів та рис на інших. Вона може суттєво спотворити наше сприйняття реальності, призвести до неправильних висновків про інших людей, стати причиною конфліктів. 


Наприклад, людина у стресі може бачити негатив у повідомленні без смайлика від партнера або колеги, навіть якщо його там немає. Зраджена людина бачить навкруги зрадників. Людина з низькою самооцінкою буде знаходити у словах і діях інших прояви неповаги.


Як виправити ситуацію? 


Проєкція — це вже підказка. Якщо ви раптом видаєте гостру реакцію на людей чи події, запитайте себе чому? Навчившись бачити власні проєкції, ви зможете керувати тим, як ви сприймаєте світ. І він одразу стане простішим і приємнішим.


Спробуйте такі вправи:


🔸 Спільний перегляд фільмів

✅ Після перегляду фільму обговоріть його з друзями, партнером.

✅ Уважно вислухайте, як кожен сприйняв фільм.

✅ Запитайте про можливі приховані мотиви героїв.

✅ Зверніть увагу на різницю у використанні слів та інтерпретаціях.


🔸 Саморефлексія

✅ Пригадайте випадок, коли ви неправильно зрозуміли повідомлення.

✅ Згадайте свій психологічний стан у той момент.

✅ Подумайте, чи змінилося б сприйняття інформації в іншому стані.


🔸 Розбір ситуацій, коли вас не зрозуміли

✅ Згадайте ситуацію, коли хтось неправильно зрозумів ваше повідомлення.

✅ Чому так сталося?

✅ Який висновок ви зробили?


Отже, проєкції впливають на те, як ми бачимо світ, і можуть викликати різні реакції. Коли ми усвідомимо цей процес, то зможемо контролювати власні реакції, краще розуміти один одного й будувати гармонійні взаємини зі світом.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу